Chrzan Tarty Develey to niezastąpiony dodatek do wielkanocnych mięs, pieczeni, wędlin i innych potraw. Jego charakterystyczny, ostry smak, potrafi urozmaicić każde danie. Idealnie podkreśla również smak żurku, sałatki z jajek czy białej kiełbasy.
Po chrzan sięgamy zazwyczaj w okresie Świąt Wielkanocnych, jednak powinniśmy spożywać go jak najczęściej ze względu na liczne walory zdrowotne. Chrzan doskonale poprawia metabolizm i reguluje wydzielanie soków trawiennych, zawiera wiele składników mineralnych takich jak: fosfor, siarka, potas, wapń czy magnez, a także witaminy A, B,i E. Co więcej korzenie chrzanu zawierają więcej witaminy C niż cytryny. Chrzan przyda się również łasuchom (zwłaszcza po świątecznym obżarstwie), gdyż łagodzi problemy żołądkowe.Link do strony artykułu: https://2fwww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/chrzan-nie-tylko-od-swieta